28.8.07

Miksi iPhone on uhka Nokialle

Myyntitietojen mukaan Apple on menossa kohti tavoitettaan: prosentti maailman matkapuhelinmarkkinoista 2008. Vain muutama prosentti kaikista myydyistä matkapuhelimista on "älypuhelimia", joten Applen osuus niistä on jo heti alussa suuri. Vaikka uuden pelaajan tuleminen sinänsä kilpailuille markkinoille pitäisi olla alussa hyvinkin hankalaa. Tämän päivän huippupuhelimet ovat huomisen peruspuhelimia, ja ellei kilpailutilanne oleellisesti muutu, Applen suuri markkinaosuus siirtyy muutamassa vuodessa peruspuhelimiin.
Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Applen puhelin on helppokäyttöinen ja innovatiivinen. Vaikka siinä on puutteensa, ne eivät ole haitanneet myyntiä, ja ne voidaan korjata seuraavaan malliin tai softapäivityksellä: kameraan videotuki (on jo häkätty), 3G-tuki, parempi yrityskäytön tuki. Ostajat ovat olleet poikkeuksellisen tyytyväisiä. Kahden käden iso, huippukontrastinen ja tarkka kosketusnäyttö onnistuneesti toteutettuna on huomattavasti parempi käyttöliittymä kuin yhdellä peukalolla näpyttely. Applen virtuaalinäppis ei myöskään kokemusten mukaan jää kirjoitusnopeudessa jälkeen muiden puhelimien mekaanisista QWERTY-näppäimistöistä. Iso ja hyvä näyttö tekee laitteesta todellisen Internet-selaimen ja samalla videolaitteen.
Ja iPhone korvaa (video)iPodin. Ja iPodilla on 70 prosenttia kannettavien viihdelaitteiden markkinoista. Niitä on myyty 100 miljoonaa. Suurin osa iPodin käyttäjistä paitsi rakastaa sitä, on myös naimisissa Applen iTunesin ja koko iPod-ekosysteemin kanssa. Haluavatko he pitää puhelimen ja iPodin eri laitteissa? Eivät! Nokian pitäisi pystyä horjuttamaan iPodin valta-asemaa, mikä on lähes mahdotonta. Jokainen tyytyväinen iPodin omistaja ostaa lähes varmasti tulevaisuudessa myös Applen puhelimen, ja heitä on paljon, vaikka iPodin markkinat ovat vasta kehittymässä länsimaiden ulkopuolella. Ja iPodin myötä Applella on loistavat resurssit ja alihankintalogistiikka tuottaa laatulaitteita halvalla.
Lisäksi on syvempi, lähes filosofinen syy, miksi Apple on paremmassa asemassa. Apple tuntee tietokoneet, piilaakson tyypit ja amerikkalaisten hallitseman IT-maailman. Nokia tuntee puhelimet, eurooppakeskeisen GSM-maailman ja puhelinteollisuuden alihankkijat. Mutta puhelimesta tulee tietokone. Applen hyvin osaamat IETF:n Internet-standardit, VoIP, multiradio-IP-käytöt (WiMAX, WiFi) ja Mac OS/X:n Unix/Linux- ja FOSS-maailman integraatio ovat sukupolvea uudempaa ICT-kamaa kuin puhelinmaailma monimutkaisinen arkkitehtuuristandardeineen (vrt. 3GPP-dokumentteja IETF:n RFC-dokumentteihin!), ITU:ineen ja Symbianeineen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt hieman pidemmän ajan jälkeen tarkasteltuna ainakin toistaiseksi Apple on taas onnistunut tavoitteissaan.

IT ja media - Kookas